Mákos guba torta

2018. március 11. - Tojás meg a héja

Szint: haladó

Blogunk mai bejegyzésében egy mák imádóknak kötelező tortát fogunk nektek bemutatni, még pedig a mákos guba tortát.

Az alábbi alapanyagokra lesz szükségetek: 22 cm tortaforma

A torta alapja:

- 10 db kifli
- 300 ml tej
- 150 ml tejszín
- 2 db tojássárgája
- 50 g vaj
- 50 g porcukor
- 30 g méz
- 100 g darált mák
- ízlés szerint citromhéj

A krém:

- 350 ml tej
- 2 db tojássárgája
- 50 g cukor
- ízlés szerint vaníliaaroma
- 1 db zselatin fix
- 1 zacskó vaníliás pudingpor
- 200 ml tejszín

A fehérjehab:

- Az eddig felhasznált tojások fehérjéje (4 db)
- 50 g porcukor
- 50 g kristálycukor
- 25 ml víz

A recept:

A torta aljához felkarikázzuk az összes kiflit, közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A mák és a citromhéj kivételével a torta alapjának hozzávalóit összekeverjük és felmelegítjük.
A felkarikázott kifliket összekeverjük a mákkal és a citromhéjjal, ezután összekeverjük a felmelegített hozzávalókkal.

Sütőpapírral kibélelt tortakarikába tesszük az így kapott keveréket és kanállal belenyomkodjuk. 20 percre az előmelegített sütőbe tesszük, majd kihűtjük.

A krém elkészítéséhez 300 ml tejet, a tejszínt, tojássárgáját felmelegítjük közben a pudingport a cukorral elvegyítjük majd a megmaradt tejjel csomómentesre keverjük, ezt a felmelegített tejes keverékhez adjuk. 
Addig főzzük még be nem sűrűsödik. Szoba hőmérsékletűre hűtjük és belekeverjük a zselatinfixet.
A kihűlt tortalapra öntjük. Hűtőbe tesszük minimum 3-4 órára.

A fehérjehabot az alábbiak szerint készítjük el: a kristálycukorból és a vízből szirupot főzünk (ez akkor jó, ha már hólyagosan bugyog).
Eközben a tojásfehérjéket porcukorral kemény habbá verjük. Ha elkészült a szirup akkor a kemény habba folyamatos keverés mellett csurgatjuk bele. Akkor jó a végeredmény, ha szép fényes lesz a hab.
Ezzel a fehérjehabbal tetszőleges módon díszítjük a torta tetejét. Akinek van lehetősége szakácsfáklyával karamellizálja meg díszítés után a fehérjehabot.

Sikeres sütést kívánunk mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://tojasmegaheja.blog.hu/api/trackback/id/tr3013713606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

saláta boglárka (törölt) 2018.03.12. 11:05:17

nagyon hasonlít chiliésvanilia mákos guba tiramisujához ami egyébként nagyon jó

Tojás meg a héja 2018.03.12. 11:14:50

@saláta boglárka: megnéztem ,és valóban. Pedig még nem is jártunk az oldalukon. Kicsi a világ. :) Köszi a tippet.