Eclair fánk

...új fajta köntösben, egy régi finomság

2018. március 13. - Tojás meg a héja

Szint: közepes

Sziasztok!

Ma a franciák kedvelt fánkját, az eclair fánkot készítjük el kicsit másképp, ezzel hangolódva a tavaszra.

 

Tészta:

- 100 ml víz
- 100 g margarin
- 2 g só
- 2 g kristálycukor
- 100 g liszt
- 3-4 db tojás

Töltelék:

- 4 dl tej
- 4 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 300 ml tejszín

Citromkrém a tetejére:

- 130 ml tejszín
- 170 g fehér csokoládé
- 35 g vaj
- fél citrom leve

A recept:

Először a tölteléket készítjük el. A kristálycukrot a pudingporral elkeverjük, és a felmelegített tejjel csomómentesre főzzük. Az így kapott pudingot egy órára a hűtőbe tesszük, majd utána a tejszínt habbá verjük és óvatosan összeforgatjuk a két krémet. Ameddig minden mással elkészülünk hűtőben tároljuk.

Citromkémmel folytatjuk a sort. A tejszínt felmelegítjük, majd levesszük a tűzről ezután a felkockázott csokoládét beleöntjük, majd a vajat is hozzáadjuk és a fél citrom levét. Akkor dolgoztunk jól, ha egynemű, szép fényes krémet kaptunk.

Jöjjön maga a tészta. Első lépésben beállítjuk a sütőt 220 fokra. A vizet, a sót, a cukrot és a vajat addig melegítjük még a vaj el nem olvad, ezután belerakjuk a lisztet és addig keverjük amíg az edény faláról el nem válik a tészta.
A következő lépésben levesszük a tűzről, majd tojásokat egyesével hozzáadjuk. A következőt csak akkor adjuk hozzá, ha előtte robotgéppel homogénné keverjük a tésztát.
FIGYELEM: akkor jó a tésztánk, ha kissé nyúlós. Emiatt előfordulhat, hogy a receptben eltérő tojásra lesz szükségünk.
Csillagcsöves nyomózsákba töltjük a tésztát,majd sütőpapírral bélelt tepsibe csíkokat nyomunk, kevés vízzel meglocsoljuk. 10 percre 220 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, majd 180 fokra visszavesszük a sütő hőmérsékletét és addig sütjük a fánkot amíg aranybarna nem lesz.

A kész fánkok alján 2 lyukat vájunk,ezen keresztül habzsák segítségével betöltjük a krémet. Már csak a citromkrémbe kell belemártani a tetejét és már kész is vagyunk.

Közeledik a hosszú hétvége, ez egy ideális vendégváró sütemény. Sok sikert kívánunk az elkészítéséhez!

A bejegyzés trackback címe:

https://tojasmegaheja.blog.hu/api/trackback/id/tr4913734792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Segna 2018.03.14. 14:28:42

Kedves Blogger!
Még soha nem készítettem égetett tésztát, de már hetek óta kacérkodom a gondolattal, és ez a recept további kedvet csinált. Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e jelentősége annak, hogy a tésztába margarint ajánlasz? Én nagyon utálom szegénynek az ízét is. Lehet vajjal helyettesíteni, vagy inkább zsírt ajánlasz?
Válaszod előre is köszönöm!

Tojás meg a héja 2018.03.16. 13:50:55

@Segna: Kedves Segna!

Csak ajánlani tudom az elkészítését. :) Nincs jelentősége, ízlés szerint lehet vajjal is lehet. Viszont zsírral még nem próbáltuk, de nem kizárt, hogy működik.
Sok sikert kívánunk, várjuk a tapasztalatokat!